Kosten van loodgieter

Geüpdatet op 22 maart 2024 door

We zijn allemaal op de hoogte van het feit dat loodgieters onontbeerlijk zijn in onze hedendaagse maatschappij. Het werk van een loodgieter omvat het onderhouden, herstellen en (op)nieuw installeren van leidingen, sanitair, rioleringssystemen en verwarmingsinstallaties.

Zonder deze gespecialiseerde vaklui zou Nederland compleet vastlopen. Maar loodgieters doen dit werk natuurlijk niet gratis en moeten wel betaald worden. In dit artikel lees je precies wat de kosten zijn om een loodgieter in te huren en waar je allemaal nog meer op moet letten.

Wat bepaalt de prijs van een loodgieter?

De prijs van een loodgieter is gebaseerd op meerdere factoren. Hieronder staan de factoren waarop de prijs van een loodgieter is gebaseerd.

 • Voorrijkosten. Veel loodgieters berekennen extra kosten voor het reizen naar de kluslocatie. Deze kosten kunnen per afgelegde kilometer berekend worden, of als een vast bedrag. Dit wordt bovenop het normale uurtarief in rekening gebracht.
 • Wel of geen spoed. Een loodgieter rekent vaak meer per uur voor spoedklussen en klussen die in het weekend worden uitgevoerd. Dit komt doordat deze diensten buiten kantoortijden worden verleend en de loodgieter hier extra tijd en inspanning voor moet leveren.
 • Arbeidskosten. De prijs die een klant moet betalen aan een loodgieter voor een klus is afhankelijk van de duur van de arbeid die de loodgieter verricht, wat bepaald wordt door het type loodgietersklus.
 • Materiaalkosten. De kosten voor materialen zijn een belangrijke factor in het bepalen van de prijs van een loodgieter. De klant is verantwoordelijk voor het betalen van de materialen, maar sommige loodgieters berekenen ook een percentage op deze kosten om extra inkomsten te genereren.

Loodgieters die werken als zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) kunnen duurder zijn dan loodgieters in loondienst omdat ze hun eigen prijzen bepalen en daarom kan de prijsvariatie tussen deze loodgieters groot zijn.

Wat zijn de tarieven van een loodgieter?

De tarieven voor loodgietersdiensten in Nederland zijn relatief hoog, omdat er een groot tekort is aan goed opgeleide loodgieters en de vraag naar hun diensten onverminderd groot is. Dit betekent dat de bestaande loodgieters het werk niet aankunnen, wat de prijzen voor het inhuren van een loodgieter doet stijgen. In onderstaande tabel staan de tijdsduur en de prijzen die loodgieters in Nederland voor de meest gangbare werkzaamheden hanteren.

LoodgietersklusGemiddelde kosten (incl. BTW & materiaal)Tijdsduur
Onderhoud CV-ketel€75,-0,5 uur
Verhelpen lekkage€75,-0,5 uur
Ontstoppen afvoer€90,-1 uur
Repareren dakgoot€150,-2 uur
Ontstoppen riolering€150,-2,5 uur

Wat kost een loodgieter per uur?

Een loodgieter in Nederland kost gemiddeld €50,- per uur inclusief BTW. Deze prijs kan variëren tussen de €40,- en €60,- per uur inclusief BTW.

Wat kost een loodgieter per uur bij spoed?

Gemiddeld kost het inhuren van een loodgieter in geval van spoed €75,- per uur inclusief BTW. Dit is doorgaans ongeveer €25,- per uur duurder dan het reguliere uurtarief. De prijs van een loodgieter in Nederland voor spoedgevallen ligt tussen €65,- en €85,- per uur inclusief BTW.

Wat kost een loodgieter per uur in het weekend?

Gemiddeld kost het inhuren van een loodgieter in het weekend €75,- per uur inclusief BTW. Dit is doorgaans ongeveer €25,- per uur duurder dan het reguliere uurtarief. De prijs van een loodgieter in Nederland in het weekend ligt tussen €65,- en €85,- per uur inclusief BTW. Sommige loodgieters rekenen een weekendtarief op zaterdag, terwijl anderen dat niet doen.

Wat zijn de voorrijkosten van een loodgieter?

De prijs voor het inhuren van een loodgieter kan variëren afhankelijk van de afstand die ze moeten afleggen om naar de klus te gaan. Sommige loodgieters rekenen voorrijkosten van ongeveer €0,10 per kilometer, terwijl anderen een standaard voorrijkosten van rond de €25,- hebben. Er zijn ook loodgieters die geen voorrijkosten in rekening brengen of deze kosten inbegrepen hebben in het 1e uurtarief.

Wat kost een loodgieter zwart per uur?

Een loodgieter die zwart werkt (zonder factuur of BTW) vraagt tussen de €20,- en €25,- per uur, wat ongeveer 50% goedkoper is dan het normale uurtarief van legaal werkende loodgieters. Het is echter volgens de wet niet toegestaan om op deze manier een loodgieter in te huren en het is ook niet verstandig om dit te doen. Verzekeringen dekken bijvoorbeeld geen ongelukken die tijdens zwarte werkzaamheden zouden kunnen gebeuren en het is makkelijker om opgelicht te worden zonder wettelijke bescherming.

Zijn er oplichters actief in de loodgietersbranche?

Ja, er zijn oplichters actief in de loodgietersbranche. Sommige personen vragen hoge bedragen voor loodgieterswerk en leveren vaak slechte kwaliteit of komen zelfs helemaal niet opdagen. Het is belangrijk om een loodgieter in te huren van een bedrijf met een goede reputatie om oplichting te voorkomen. In dit artikel dat Radar van AvroTros heeft geschreven kun je iets meer lezen over deze kwalijke vorm van oplichting.

Waar moet je op letten bij het inhuren van een loodgieter?

Het is belangrijk om te onderzoeken welke loodgieter betrouwbaar is om in te huren, vooral in noodgevallen. Neem daarom een beetje extra tijd om te beslissen wie jouw loodgietersklus mag uitvoeren om problemen en frustraties te voorkomen. Hieronder staan enkele tips om te gebruiken bij het inhuren van een loodgieter.

 • Erkend loodgieter. In Nederland kan iedereen zonder specifieke opleiding als loodgieter werken, wat leidt tot een aantal zelfstandigen in de branche zonder erkende diploma’s. Door een loodgietersbedrijf in te huren dat is aangesloten bij Techniek Nederland, kun je ervan verzekerd zijn dat de loodgieter de juiste diploma’s en certificering heeft. Als er klachten zijn, kan men naar De Geschillencommissie stappen om het probleem op te lossen.
 • Ingeschreven in Kamer van Koophandel. Op onze website vermelden we bij iedere loodgieter hun Kamer van Koophandel (KvK) nummer om te verifiëren of ze daadwerkelijk in de regio gevestigd zijn. Dit kan helpen om te beoordelen of een loodgieter betrouwbaar is. Let op: het hebben van een KvK-inschrijving betekent niet dat een loodgieter goede kwaliteit aflevert.
 • Lees online reviews. Om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de kwaliteit van een loodgietersbedrijf, is het aan te raden om meerdere online beoordelingen te lezen. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat het mogelijk is dat sommige online beoordelingen nep zijn.
 • Vermijdt zoekadvertenties. Sommige loodgietersbedrijven die zoekadvertenties kopen om bovenaan de zoekresultaten van Google te verschijnen, kunnen niet betrouwbaar zijn. Het is beter om deze advertenties te negeren en naar beneden te scrollen op de zoekpagina om de lokale, betrouwbare loodgieters te vinden die in de organische zoekresultaten staan.
 • Vraag aan bekenden. Vraag naar aanbevelingen van vrienden of familie voor een betrouwbare loodgieter. Mond-op-mondreclame kan een goed startpunt zijn voor het vinden van een professioneel bedrijf in de loodgietersbranche.
 • Garantie. De garantie op het geleverde loodgieterswerk is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het zoeken naar een loodgieter. Als later blijkt dat een loodgietersklus niet naar behoren opgelost is, kan garantie ervoor zorgen dat dit geen extra kosten oplevert. Betrouwbare loodgietersbedrijven bieden vaak garantie op het werk dat ze afleveren.

In dit artikel van de Consumentenbond vind je nog meer goede tips om op te letten bij het inhuren van een loodgieter.

Hoe kan je besparen op de kosten van een loodgieter?

De prijs van het inhuren van een loodgieter kan behoorlijk hoog zijn. Om geld te besparen is het goed om te weten hoe je kosten kunt beperken. Hieronder staan enkele tips om te besparen op de kosten van een loodgieter.

 • Maak ruimte vrij. Door ruimte te maken in de ruimte waar de loodgieter moet werken voordat hij of zij aankomt, kan je de arbeidskosten verminderen.
 • Meerdere problemen oplossen. De kosten om een loodgieter in te huren kunnen worden beperkt door meerdere problemen tegelijk op te laten lossen, wat maakt dat je alleen voorrijkosten betaalt in plaats van meerdere keren.
 • Maak duidelijke prijsafspraken. De kosten van loodgieterswerk kunnen onverwachts hoog oplopen als er geen duidelijke prijsafspraken gemaakt zijn. Het is belangrijk om vooraf te weten wat de loodgieter zal vragen voor zijn diensten, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Dit kan niet altijd, maar vaak wel.
 • Onderhoudscontract. Het afsluiten van een onderhoudscontract met een loodgieter kan leiden tot lagere kosten. Hiermee wordt er regelmatig onderhoud verricht aan onder andere de CV-ketel en wordt er een lager tarief gehanteerd voor eventueel aanvullend loodgieterswerk in de toekomst.