Opleiding tot loodgieter

Geüpdatet op 22 maart 2024 door

Er is op dit moment een grote behoefte aan goed opgeleide loodgieters met een erkende kwalificatie. Er bestaat een structureel tekort aan betrouwbare loodgieters in Nederland, waardoor er veel (en aanhoudende) werkgelegenheid is in deze sector. Daarnaast is de beloning voor loodgieterswerk aantrekkelijk, dus je kunt een goed salaris verwachten. In dit artikel vind je alle informatie die nodig is om in Nederland als goed opgeleide loodgieter aan de slag te gaan.

Welke opleiding is nodig om loodgieter te worden?

Om in Nederland als loodgieter te werken is minimaal een MBO-2 opleiding op technisch gebied vereist. Hieronder staan enkele van de verschillende loodgietersopleidingen die te volgen zijn.

Een loodgieter kan een opleiding volgen die zowel theorie als praktijk gericht is, dat is de beroepsopleidende leerweg (bol). Of een opleiding die voornamelijk gericht is op de praktijk, de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). In het geval van bol wordt de opleiding voornamelijk op school gevolgd, terwijl in het geval van bbl iemand één dag per week op school is en de rest van de week werkt bij een leerbedrijf. In dit artikel van OCO lees je meer over de verschillen tussen bol en bbl.

Wat zijn de minimale toelatingseisen voor een loodgietersopleiding?

De minimale toelatingseisen om een opleiding tot loodgieter in Nederland te volgen staan in onderstaande lijst.

 • Vmbo. In het bezit van een erkend diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo).
 • Mbo. In het bezit van een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).
 • Havo en vwo. In het bezit van een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4 op havo of vwo niveau.
 • Ander diploma. In het bezit van een ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Om toegelaten te worden tot een opleiding tot loodgieter in Nederland kunnen de toelatingseisen per opleiding verschillen. Controleer daarom de informatie over de specifieke opleidingen die je in overweging neemt.

Hoe lang duurt een opleiding tot loodgieter?

De opleiding tot loodgieter duurt tussen de 6 maanden (0,5 jaar) en 36 maanden (3 jaar). Gemiddeld duurt een opleiding tot loodgieter 18 maanden (1,5 jaar). De lengte van de opleiding hangt af van welke opleiding er wordt gevolgd en in welke vorm (bol of bbl).

Heb je een diploma nodig om als loodgieter te werken?

Nee, in Nederland is het niet vereist om een diploma of certificaat te behalen om als loodgieter te werken. Maar het is wel sterk aanbevolen om een opleiding of cursus te volgen om de juiste kennis te verkrijgen om het werk goed uit te voeren

Bestaat er een cursus tot loodgieter?

Ja, er bestaat een cursus tot loodgieter. Deze cursus wordt aangeboden door Samen Verbouwen en duurt 3 dagen. Tijdens deze cursus die wordt gegeven door vakspecialisten leer je theorie met betrekking tot loodgieterswerk, er is ook een praktijkgedeelte.

Bestaat er een thuisopleiding tot loodgieter?

Ja, er bestaat een thuisopleiding tot loodgieter. Hieronder staan enkele verschillende thuisopleidingen tot loodgieter.

 1. Loodgieter Allround (duurt 6-9 maanden)
 2. Loodgieter Sanitair (duurt 3-6 maanden)

Deze bovenstaande cursussen tot loodgieter zijn flexibel en kunnen op een zelfgekozen moment gevolgd worden. Ze zijn een goed alternatief voor opleidingen op een avondschool.

Kun je zonder opleiding als leerling loodgieter in dienst treden?

Ja, je kunt zonder opleiding als leerling loodgieter in dienst treden bij een werkgever. Er is in Nederland een tekort aan loodgieters en sommige werkgevers bieden de mogelijkheid om zonder opleiding als leerling loodgieter in dienst te treden. Dit kan intern gebeuren, waarbij de werkgever de loodgieter in spe opleidt, of extern, waarbij de opleidingskosten door de werkgever worden vergoed. Deze optie is zowel voor oudere werknemers als voor jongeren zonder werkervaring beschikbaar.

Een voordeel van in dienst treden als leerling-loodgieter is dat je onmiddellijk salaris ontvangt en een goede opleiding tot loodgieter kunt volgen. Echter, er is vaak een bepaalde verplichte dienstperiode bij de werkgever (meestal enkele jaren) en als je vroegtijdig vertrekt, moeten de opleidingskosten terugbetaald worden aan de werkgever.

Voor werkgevers is het een voordeel om leerling-loodgieters op te leiden, omdat ze dan direct over gemotiveerde werknemers beschikken. Dit kost echter tijd en geld en er is altijd het risico dat de leerlingen na hun opleiding vertrekken, zelfs als ze dan de opleidingskosten moeten terugbetalen.

Welke werkzaamheden moet een gediplomeerde loodgieter zelfstandig kunnen?

In onderstaande lijst staan de meest voorkomende werkzaamheden die een gediplomeerd loodgieter zelfstandig moet kunnen uitvoeren.

 • Installeren/onderhouden CV-ketels
 • Installeren sanitaire voorzieningen
 • Aanleggen, onderhouden en repareren van (water)leidingen
 • Onderhoud kranen
 • Opsporen en verhelpen lekkages
 • Maken van pijpleidingen
 • Repareren/vervangen van (dak)goten
 • Fitten en aanleggen van gasleidingen

Hierboven staan de meest voorkomende loodgieterswerkzaamheden, maar het is zeker niet het enige wat bij het takenpakket van een loodgieter hoort. Lees ook ons artikel over de werkzaamheden die loodgieters verrichten voor meer informatie hierover.

Wat verdient een gediplomeerd loodgieter zonder werkervaring?

Een loodgieter met een diploma zonder werkervaring verdient gemiddeld €2.000,- bruto per maand, inclusief vakantiegeld, gebaseerd op een 40-urige werkweek bij een werkgever. Dit salaris kan stijgen met meer ervaring en/of specialisatie in het vak.

Is er baangarantie na afronding van een loodgietersopleiding?

Of er een baangarantie is om als loodgieter aan het werk te gaan hangt af van de opleiding die er gevolgd is. Als je direct via een werkgever werkt en leert tegelijk zal je hoogstwaarschijnlijk ook na de opleiding hier kunnen blijven werken, vaak is dit voor een bepaalde periode zelfs verplicht.

Heb je zelf jouw opleiding tot loodgieter gefinancierd en succesvol afgerond, dan zul je waarschijnlijk moeten solliciteren naar een baan bij een werkgever om dit beroep uit te kunnen oefenen. Gelukkig is er een groot te kort aan gediplomeerde loodgieters, dus het vinden van een baan zal meestal geen problemen opleveren.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om direct na de opleiding zelf een eigen loodgietersbedrijf op te zetten. Veel loodgieters worden ZZP’er, dit houdt in dat ze zichzelf verhuren, maar ze blijven wel eigen baas. Dan hoef je uiteraard niet te solliciteren naar een baan als loodgieter, maar er zijn dan wel weer andere belangrijke dingen die je moet weten. In dit artikel van Mijn ZZP kun je meer informatie vinden om zelf een loodgietersbedrijf te starten.

Waar kan ik vacatures vinden voor loodgieters?

Lees ons artikel met vacatures voor loodgieters voor meer informatie over het vinden van een baan. In dat artikel lees je alles wat je moet weten als je opzoek bent naar werk in de loodgietersbranche.