Werkzaamheden van loodgieter

Geüpdatet op 22 maart 2024 door

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens van een loodgieter gehoord en is hoogstwaarschijnlijk ook wel eens met hen in aanraking gekomen. In dit artikel kom je te weten wat een loodgieter precies doet en welke taken zij verrichten tijdens het beoefenen van dit veelzijdige vak.

Wat is een loodgieter?

Een loodgieter is een specialist in de installatie en het onderhoud van leidingen, rioleringen, verwarmingssystemen en sanitair voor zowel particulieren als bedrijven. Ze zijn verantwoordelijk voor het onderhouden, repareren en verleggen van deze systemen.

Wat zijn de werkzaamheden van een loodgieter?

Loodgieters in Nederland verrichten meer dan alleen het repareren van lekkages en verstoppingen. Er zijn verschillende soorten loodgieters met vergelijkbare taken, die onderverdeeld kunnen worden in drie groepen. Hieronder staan de verschillende categorieën waarin het loodgieterswerk kan worden onderverdeeld.

 1. Reparatie. Loodgieters in de categorie reparatie zijn voornamelijk bezig met het oplossen van lekkages en verstoppingen.
 2. Installatie. Loodgieters in de categorie installatie werken aan het aanleggen van nieuwe leidingsystemen bij nieuwbouw of aan- of verbouwprojecten.
 3. Onderhoud. Loodgieters in de categorie onderhoud houden zich voornamelijk bezig met het onderhouden van verwarmingsinstallaties en afvoerleidingen.

Welk gereedschap gebruikt een loodgieter?

Loodgieters gebruiken verschillende gereedschappen om hun werk te verrichten. Hieronder staan de meeste gebruikte gereedschappen door loodgieters.

 • Moersleutel
 • Kraanmoersleutel
 • Sifontang
 • Pijptang
 • Waterpomptang
 • Ontbramer
 • Pijpsnijder
 • Buiskniptang
 • Soldeerbout
 • Perstang
 • Buigtang
 • Buigveer
 • Ontstoppingsveer
 • Mechanische gootsteenontstopper

Lees ons artikel over de meest gebruikte gereedschappen door loodgieters om een toelichting te krijgen op bovenstaande gereedschappen.

Is het werk van een loodgieter lichamelijk zwaar?

Ja, het werk van een loodgieter is een lichamelijk zwaar beroep om uit te oefenen. Volgens dit artikel van Arbocatalogus Bouw en Infra vind 76% van de loodgieters in Nederland het loodgieterswerk lichamelijk zwaar om uit te voeren.

Wat is het verschil tussen een loodgieter en een installateur?

Een loodgieter houdt zich bezig met de aanleg en het onderhoud van waterleidingen, rioleringen, sanitair en verwarmingsinstallaties. Een installateur specialiseert zich in het installeren en onderhouden van technische installaties voor bedrijven en particulieren. Er is overlappend werk tussen loodgieters en installateurs, maar er zijn ook duidelijke verschillen tussen de twee beroepen.

Kan iedereen loodgieter worden van beroep?

Om loodgieter te worden in Nederland moet je een erkende opleiding tot loodgieter afronden. Dit kan op verschillende manieren, zoals een vol- of deeltijdopleiding of avondcursus. Om toegelaten te worden tot een opleiding tot loodgieter, moet je in het bezit zijn van een (v)mbo-opleiding.

Waar werkt een loodgieter?

Een loodgieter is een professional in de installatietechniek en kan werken voor een loodgietersbedrijf, onderhoudsbedrijf, installatiebedrijf, service- en onderhoudsbedrijf of als zelfstandig ondernemer (ZZP).

Wat verdient een loodgieter in loondienst?

Het salaris van een loodgieter is afhankelijk van leeftijd, ervaring en specialisme. Hieronder staan de bedragen wat loodgieters gemiddeld verdienen.

 • €35.640 gemiddeld bruto jaarsalaris
 • €2.750 gemiddeld bruto maandsalaris
 • €15,80 gemiddeld bruto uurloon

Bovenstaande bedragen zijn gebaseerd op een werkweek van 40 uur, inclusief vakantiegeld. Houd er rekening mee dat deze bedragen niet van toepassing zijn voor loodgieters die een eigen loodgietersbedrijf runnen met personeel of als zelfstandig ondernemer (ZZP) werken. Lees ook ons artikel met meer informatie over vacatures voor loodgieters.

Hoeveel kost een loodgieter om in te huren?

De kosten van het inhuren van een loodgieter kunnen variëren afhankelijk van het project en de regio. Veel loodgieters werken als zelfstandigen en bepalen hun eigen tarieven, wat meestal tussen de €40 en €60 per uur ligt. Deze prijzen zijn vaak inclusief BTW en exclusief voorrijkosten, tenzij anders vermeld. Sommige loodgieters hanteren ook vaste prijzen voor de meest voorkomende werkzaamheden, wat meestal tussen de €85 en €160 per project ligt, inclusief BTW en voorrijkosten.

Waar komt het woord loodgieter vandaan?

De beroepsnaam “loodgieter” is afgeleid is van de woorden “lood” en “gieten”. Dit beroep is ontstaan in de 20e eeuw toen lood vaak gebruikt werd als dakbedekking. Loodgieters maakten stroken lood en loden pijpen voor het afvoeren van hemelwater. Deze werden gemaakt door vloeibaar lood te gieten op een hellende tafel.

Hoewel de werkzaamheden van loodgieters tegenwoordig niet langer met lood te maken hebben, is de naam loodgieter bewaard gebleven. Lees ook ons artikel met meer informatie over de geschiedenis van loodgieters.

Wat is de Engelse vertaling voor loodgieter?

De Engelse vertaling voor loodgieter is “plumber”.

Wat zijn de Duitse vertalingen voor loodgieter?

De term “Klempner” wordt in het Duits gebruikt om een mannelijke loodgieter aan te duiden, terwijl “Klempnerin” wordt gebruikt om een vrouwelijke loodgieter aan te duiden.

Wat zijn de Franse vertalingen voor loodgieter?

De term “plombier” wordt in het Frans gebruikt om een mannelijke loodgieter aan te duiden, terwijl “plombière” wordt gebruikt om een vrouwelijke loodgieter aan te duiden.

Wat is de Spaanse vertaling voor loodgieter?

De Spaanse vertaling voor loodgieter is “plomero”.

Wanneer heb je een loodgieter nodig?

Een professionele loodgieter is vereist wanneer er reparaties, onderhoud of het aanleggen of verleggen van leidingen, riolering, sanitair of verwarmingsinstallaties nodig zijn. Dit zijn specialistische taken die het beste aan een professionele loodgieter kunnen worden toevertrouwd.