Gereedschap van loodgieter

Geüpdatet op 22 maart 2024 door

De werkzaamheden van een loodgieter zijn divers en vragen daarom om een aanzienlijke hoeveelheid gereedschap om naar behoren te kunnen worden uitgevoerd. In dit artikel zullen we de gereedschapslijst van loodgieters doornemen en toelichten waarvoor deze tijdens hun werkzaamheden worden ingezet.

Welk gereedschap gebruikt een loodgieter het meest?

Hieronder staan in willekeurige volgorde de meeste gebruikte gereedschappen door loodgieters.

 1. Engelse sleutel
 2. Kraanmoersleutel
 3. Sifontang
 4. Pijptang
 5. Waterpomptang
 6. Ontbramer
 7. Pijpsnijder
 8. Buiskniptang
 9. Soldeerbout
 10. Perstang
 11. Buigtang
 12. Buigveer
 13. Ontstoppingsveer
 14. Plopper

1. Engelse sleutel

Moersleutel

Een Engelse sleutel, ook wel verstelbare moersleutel of Bahco (naar het bekende merk) genoemd, is een handgereedschap dat wordt gebruikt om moeren en bouten vast of los te draaien. Lees ook ons artikel over de beste Engelse sleutels.

2. Kraanmoersleutel

Kraanmoersleutel

Een kraanmoersleutel, ook wel kraansleutel, wastafeltang of wastafelmoersleutel genoemd, wordt gebruikt om waterkranen los te koppelen of te installeren op keukenbladen of wastafels. Lees ook ons artikel over de beste kraanmoersleutels.

3. Sifontang

Sifontang

De sifontang (ook wel bekend als syphontang of sanitairtang) kan worden gebruikt voor het bevestigen of verwijderen van afvoerkoppelingen op kranen en afvoerbuizen, en kan worden aangepast aan verschillende buismaten. Sommige sifontangen zijn geïsoleerd om schade aan de buizen te voorkomen, terwijl andere dat niet zijn. Lees ook ons artikel over de beste sifontangen.

4. Pijptang

Pijptang

Een pijptang, ook wel pijpentang of stillsonsleutel genoemd, heeft twee bekken die licht gekanteld zijn en voorzien zijn van tanden voor extra grip. Deze tang is speciaal ontworpen voor het vastgrijpen en draaien van buizen, en is ook zeer nuttig bij het losdraaien van vastgeroeste moeren. Lees ook ons artikel over de beste pijptangen.

5. Waterpomptang

Waterpomptang

Een waterpomptang is een gereedschap dat gebruikt wordt om leidingen en buizen vast te pakken om deze vervolgens los of vast te draaien. De bekken van de waterpomptang zijn voorzien van kleine tandjes om grip te hebben op de leidingen of buizen. De naam waterpomptang is afgeleid van de activiteiten die loodgieters uitvoeren. Lees ook ons artikel over de beste waterpomptangen.

6. Ontbramer

Ontbramer

Bij het boren van een gat of snijden van een pijp kunnen er gevaarlijke scherpe rafelrandjes ontstaan, ook wel bramen genoemd. Een ontbramer kan deze bramen snel en eenvoudig verwijderen. Lees ook ons artikel over de beste ontbramers.

7. Pijpsnijder

Pijpsnijder

Een pijpsnijder is een belangrijk gereedschap voor loodgieters om op een gemakkelijke en veilige manier leidingen of pijpen te snijden. Dit gereedschap heeft een handig snijwiel en een klemconstructie die het makkelijk te gebruiken maakt. Lees ook ons artikel over de beste pijpsnijders.

8. Buiskniptang

buiskniptang

Een buiskniptang wordt gebruikt om efficiënt buizen of leidingen van PVC of soortgelijk materiaal te knippen. Het is speciaal ontworpen om deze in één beweging door te knippen. Lees ook ons artikel over de beste buiskniptangen.

9. Soldeerbout

Soldeerbout

Een soldeerbout is een gereedschap dat gebruikt wordt om soldeertin vloeibaar te maken door middel van een verhitte metalen punt. Loodgieters kunnen hiermee lekkages aan zinken of koperen dakgoten dichten of herstellen. Lees ook ons artikel over de beste soldeerbouten.

10. Perstang

Perstang

De meeste water- en gasleidingen worden tegenwoordig gemaakt van kunststof (soms metaal). Dit maakt het mogelijk om dezelfde soort buizen en koppelingen te gebruiken voor verschillende water- en gasleidingen. Een perstang is een gereedschap dat wordt gebruikt om deze koppelingen op een efficiënte manier vast te zetten. Lees ook ons artikel over de beste perstangen.

11. Buigtang

Buigtang

Een buigtang, ook wel pijpenbuiger genoemd, is een gereedschap dat wordt gebruikt om buizen te buigen, zoals een bocht, kattenrug of bajonet. Deze tang is vooral handig voor het buigen van stevigere buizen. Lees ook ons artikel over de beste buigtangen.

12. Buigveer

Buigveer

Een buigveer wordt gebruikt om buizen van zachter materiaal, zoals PVC of koper, zonder knikken of scheuren te buigen. Dit wordt bereikt door de veer in of over de buis te schuiven om tegendruk te geven. Lees ook ons artikel over de beste buigveren.

13. Ontstoppingsveer

Ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer, ook wel rioolveer genoemd, kan gebruikt worden om verstoppingen in afvoerleidingen te verwijderen, zodat het afvalwater weer kan stromen. Lees ook ons artikel over de beste ontstoppingsveren.

14. Plopper

Mechanische gootsteenontstopper

Een plopper (ook wel mechanische gootsteenontstopper genoemd) is een gereedschap met een zuignap op een steel. Het wordt gebruikt om verstoppingen in afvoerpijpen te verwijderen door onderdruk te creëren in de pijp. Er zijn ook chemische gootsteenontstoppers beschikbaar, maar dat is geen gereedschap. Lees ook ons artikel over de beste ploppers.

Waar is loodgietersgereedschap te koop?

Loodgietersgereedschap is te koop in speciaalzaken voor ijzerwaren, bouwmarkten in de buurt of online webshops. Hieronder staan enkele (online) bedrijven waar men gereedschap voor loodgieterswerk kan kopen.

 • Gamma
 • Praxis
 • Hubo
 • Karwei
 • Hornbach
 • Bol.com
 • Amazon.nl
 • Bouwmaat
 • Toolmax
 • Gereedschapcentrum.nl

Waar is loodgietersgereedschap te huur?

Loodgietersgereedschap is te huur bij speciaalzaken voor ijzerwaren, bouwmarkten en verhuurbedrijven in de buurt. Het huren van gereedschap voor loodgieters is vaak gemakkelijk online te regelen. Hieronder staan enkele (online) bedrijven waar men gereedschap voor loodgieterswerk kan huren.

 • Boels
 • Gamma
 • Praxis
 • Hubo
 • Karwei
 • Hornbach
 • Bauhaus
 • Bo-rent
 • Loxam
 • Huurmaat

In dit artikel van de Consumentenbond staan goede tips waar je op moet letten bij het huren van gereedschap!

Wat zijn essentiële loodgietersgereedschappen voor een huishouden?

Er zijn enkele essentiële loodgietersgereedschappen de handig zijn om thuis te hebben bij calamiteiten. Hieronder staan 5 loodgietersgereedschappen die essentieel zijn voor ieder huishouden.

 1. Mechanische gootsteenontstopper (plopper)
 2. Toiletvijzel (wc-vijzel of kastvijzel)
 3. Ontstoppingsveer
 4. Kraanmoersleutel
 5. Waterpomptang