De 8 BESTE ontbramers

Geüpdatet op 22 maart 2024 door

Op zoek naar de beste ontbramer? Op deze pagina staan goede ontbramers volgens de Plumb King!

Wat is een ontbramer? Bij het boren of snijden van metalen en kunststof pijpen kunnen gevaarlijke, scherpe randjes en rafeltjes ontstaan, die ook wel bramen worden genoemd. Een ontbramer is een soort gereedschap en kan bramen snel en eenvoudig verwijderen, een proces dat ook wel ontbramen of afbramen wordt genoemd. Hieronder staan de beste ontbramers van dit moment.

 1. Rems REG 3-35 ontbramer
 2. Bahco BH317-40 ontbramer
 3. Rothenberger Gratfix 21655 HSS ontbramer
 4. Gedore 8730 ontbramer
 5. Bahco 318-38 ontbramer
 6. Beta 003450010 ontbramer
 7. Rothenberger 1500000237 ontbramer
 8. Facom 325 ontbramerset

Het kan zijn dat de maten van de ontbramers die wij hebben beoordeeld niet geschikt zijn voor jouw project. Het is aan te raden om altijd even op de website van de verkoper te zoeken naar de productnaam van de ontbramer, vaak fabriceren fabrikanten deze in meerdere maten.

1. Rems REG 3-35 ontbramer

Rems REG 3-35 ontbramer

De Rems REG 3-35 ontbramer is een handmatig gereedschap voor het afbramen van buizen met een diameter tussen 3-35 mm. Het beschikt over 3 scherpe messen waardoor het gemakkelijk de binnen- en buitenkant van buizen van meerdere types materiaal kan afbramen.

Productspecificaties

 • Type: Handmatig
 • Diameter: 3-35 mm

CHECK PRIJS

2. Bahco BH317-40 ontbramer

Bahco BH317-40 ontbramer

De Bahco BH317-40 ontbramer is geschikt voor het afbramen van buizen met een diameter tussen 3-40 mm. Het heeft een plastic behuizing en messen gemaakt van carbonstaal die extreem scherp zijn. Het is speciaal ontworpen om buizen van zachter metaal, zoals koper of aluminium, af te bramen.

Productspecificaties

 • Type: Handmatig
 • Diameter: 3-40 mm

CHECK PRIJS

3. Rothenberger Gratfix 21655 HSS ontbramer

Rothenberger Gratfix 21655 HSS ontbramer

De Rothenberger Gratfix 21655 HSS ontbramer is een ontbramermes voor het afbramen van buizen gemaakt van diverse materialen, zoals staal, aluminium, messing, koper en kunststof. Het is ontworpen om met één hand te worden bediend en het mes is verwisselbaar, zodat het vervangen kan worden wanneer het versleten is.

Productspecificaties

 • Type: Handmatig

CHECK PRIJS

4. Gedore 8730 ontbramer

Gedore 8730 ontbramer

De Gedore 8730 ontbramer is een handmatig te bedienen ontbramermes dat geschikt is voor het afbramen van buizen van diverse materialen. Het mes is relatief klein, waardoor het gemakkelijk kan draaien voor het verwijderen van de braampjes.

Productspecificaties

 • Type: Handmatig

CHECK PRIJS

5. Bahco 318-38 ontbramer

Bahco 318-38 ontbramer

De Bahco 318-38 ontbramer is geschikt voor het afbramen van buizen met een diameter tussen 8-38 mm. De behuizing is gemaakt van aluminium en de messen zijn gemaakt van gelegeerd staal. Het is in staat om buizen van koper, staal en RVS aan zowel de binnen- als buitenkant af te bramen.

Productspecificaties

 • Type: Handmatig
 • Diameter: 8-38 mm

CHECK PRIJS

6. Beta 003450010 ontbramer

Beta 003450010 ontbramer

De Beta 003450010 ontbramer is een ontbramermes dat handmatig bediend moet worden. Het is geschikt voor het afbramen van buizen van verschillende soorten materiaal. Het mes is verwisselbaar, zodat het gemakkelijk vervangen kan worden wanneer het versleten is.

Productspecificaties

 • Type: Handmatig

CHECK PRIJS

7. Rothenberger 1500000237 ontbramer

Rothenberger 1500000237 ontbramer

De Rothenberger 1500000237 ontbramer is geschikt voor het afbramen van buizen met een diameter tussen 6-35 mm. Het gereedschap is handmatig te bedienen, maar kan ook op een accuboormachine gemonteerd worden. Het kan buizen van verschillende materialen aan zowel de binnen- als buitenkant afbramen.

Productspecificaties

 • Type: Handmatig, machinaal (accuboormachine)
 • Diameter: 6-35 mm

CHECK PRIJS

8. Facom 325 ontbramerset

Facom 325 ontbramerset

De Facom 325 ontbramerset bevat diverse gereedschappen die handmatig gebruikt kunnen worden om bramen te verwijderen. De ontbramers in deze set zijn geschikt voor buizen gemaakt van verschillende materialen, zoals staal, aluminium, koper, messing of kunststof.

Productspecificaties

 • Type: Handmatig

CHECK PRIJS

Hoeveel soorten ontbramers zijn er?

Er zijn verschillende soorten handmatige en machinale ontbramers (via een boormachine of accu-schroevendraaier) beschikbaar, die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Zo zijn er ontbramers voor het verwijderen van bramen van draadeinden, bouten en pijpen van metaal of kunststof.

Is de maat van een ontbramer belangrijk?

Ja, het is belangrijk om een ontbramer te gebruiken die geschikt is voor de diameter van het materiaal dat je wilt ontbramen, zoals een draadeinde, bout of pijp. De meeste ontbramers kunnen gebruikt worden voor meerdere maten, maar er zijn ook ontbramers die alleen geschikt zijn voor één specifieke diameter. Dit wordt gelukkig altijd aangegeven bij de productinformatie.

Van welk materiaal is een ontbramer gemaakt?

De onderdelen van een handmatige ontbramer die de bramen verwijderen zijn gemaakt van hoogwaardig staal, terwijl het handvat gemaakt is van kunststof of aluminium. Een ontbramer die gebruikt wordt met een boormachine is meestal gemaakt van alleen hoogwaardig staal.

Waar zijn ontbramers te koop?

Ontbramers zijn te koop bij meerdere online webshops, bouwmarkten en ijzerwinkels. Hieronder staan enkele (online) bedrijven waar een ontbramer kan worden aangeschaft.

 • Gereedschapcentrum.nl
 • Gamma.nl
 • Toolnation.nl
 • Toolmax.nl
 • Hornbach.nl
 • Toolstation.nl
 • Bol.com
 • Amazon.nl
 • Praxis.nl
 • Bouwmaat.nl

Wat kost een ontbramer om te kopen?

Er zijn twee soorten ontbramers: handmatige en machinale. Door deze verschillende soorten, kunnen de prijzen van ontbramers sterk uiteenlopen. Het merk speelt ook een belangrijke rol spelen in de prijsbepaling van een ontbramer.

Handmatige ontbramers kosten ongeveer tussen de €5,- en €70,- per stuk, inclusief BTW. Machinale ontbramers kosten ongeveer tussen de €50,- en €170,- per stuk, inclusief BTW. De genoemde prijzen zijn afgerond en er zijn ook machinale ontbramers die een stuk duurder zijn dan de genoemde prijzen.

Wat is het beste merk voor ontbramers?

Er zijn meerdere merken die ontbramers van goede kwaliteit fabriceren en verkopen. In onderstaande lijst staan in willekeurige volgorde de beste merken voor ontbramers.

 • Uponor
 • Henco
 • Rems
 • Rothenberger
 • Silverline
 • Ridgid
 • Virax
 • Bahco
 • Shaviv
 • Noga
 • Wavin
 • Projahn

Waar zijn ontbramers te huur?

Er zijn geen bedrijven die ontbramers aanbieden voor verhuur.

Hoe werkt een ontbramer?

Er zijn twee soorten ontbramers die op verschillende manieren werken. Zo zijn er handmatige en machinale ontbramers die over de gehele diameter van een buis passen en daarna rondgedraaid worden. Er zijn ook handmatige ontbramermessen met een roterend mes dat 360° kan ronddraaien.

Waarom heet een ontbramer zo?

Bij het boren of snijden van metalen en kunststof pijpen kunnen scherpe randjes en rafeltjes ontstaan, die bekend staan als bramen. Een ontbramer is een gereedschap dat deze bramen verwijdert, daarom komt de naam van het gereedschap ook van “ontbramen”. Ontbramers worden vaak tijdens loodgieterswerkzaamheden gebruikt, maar zeker ook door andere beroepsgroepen.

Wanneer gebruik je een ontbramer?

Een ontbramer wordt gebruikt om scherpe randjes te verwijderen van metalen of kunststof buizen, pijpen of leidingen na het boren of snijden. Deze scherpe randjes worden ook wel bramen genoemd en moeten worden verwijdert.

Is er een alternatief voor een ontbramer?

Een stappenboor van metaal kan een alternatief zijn voor een ontbramer. Een stappenboor, ook wel trappenboor genoemd, is een gereedschap dat wordt gebruikt om afgeronde gaten te boren in metaal of kunststof. Een stappenboor kan eventueel ook worden gebruikt om bramen te verwijderen.

Hoe gebruik je een ontbramer?

Hieronder staan de stappen om een ontbramer te gebruiken.

 1. Handmatig. Plaats de ontbramer over de te verwijderen bramen. Bij sommige ontbramers moet je het mes ronddraaien om de bramen te verwijderen, terwijl andere ontbramers een roterend mes hebben om 360° rond te draaien.
 2. Machinaal. Plaats de ontbramer op de boormachine of accu-schroevendraaier en zet het aan. Beweeg het gereedschap over de bramen totdat ze zijn verwijderd.

Kan een ontbramer schade aanrichten?

Ja, een ontbramer kan schade aan het materiaal veroorzaken als het op een verkeerde manier wordt gebruikt. Vooral bij machinale ontbramers is het belangrijk om er goed op te letten dat er niet teveel kracht wordt gebruikt. Het is beter om het gereedschap het werk te laten doen en het niet te forceren.

Wat zijn goede tips voor het werken met een ontbramer?

Hieronder staan enkele goede tips die kunnen helpen bij het werken met een ontbramer.

 1. Lees instructies. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van de ontbramer zorgvuldig door voordat je begint met het ontbramen.
 2. Forceer niks. Gebruik niet teveel kracht tijdens het ontbramen en laat het apparaat of de machine het werk doen.
 3. Vervang op tijd. Inspecteer regelmatig de ontbramer op beschadiging of slijtage en vervang het indien nodig.

Op zoek naar meer loodgietersgereedschap?

Hieronder staan enkele artikels over gereedschap van loodgieters die gerelateerd zijn aan een ontbramer.